Řez a tvarování keřů a stromů

Řez ovocných keřů a stromů je velmi důležitý úkon, aby stromy a keře bohatě plodili a byly zdravé. Nejčastěji se řeže v zimním období a to je únor až březen. Samozřejmě záleží na počasí, kdy teplota při řezu by neměla klesnout pod -5°C a řezat můžeme až do počátku rašení. V tomto období řežeme nejčastěji jádroviny (jabloně a hrušně), ale také angrešty a rybízy. Peckoviny řežeme nejčastěji při rašení nebo po odkvětu a to z důvodu lepšího hojení ran a další termín pro řez peckovin je po sklizni. Větší rány je nejlepší zamazat štěpařským voskem nebo stromovým balzámem.

Řez a tvarování jehličnatých a listnatých keřů a stromů je jeden z nejběžnějších zásahu při péči o ně. Řezem ovlivňujeme zdravotní stav rostlin, rovnoměrnější růst, podporujeme kvetení a lepší prosvětlení a provzdušnění .Nejvhodnější období pro řez je únor a březen. Samozřejmě záleží na počasí, teplota při řezu by neměla klesnout pod -5°C. Dalším vhodným obdobím je červen až srpen.

Řez jehličnatých stromů se moc neprovádí. Výjimkou jsou thuje, cypřiše a tisy, které se vysazují do živých plotů, protože snáší řez dobře.

listnatých stromů se v prvních letech provádí řez výchovný pro správné založení koruny. V dalších letech se odstraňují větve, které zahušťují korunu, nemocné, suché, poškozené a překážející větve (zasahující do cesty, k sousedům…). 

listnatých keřů se v prvních letech nic nemusí řezat. V průměru po 5 letech se začne dělat řez udržovací. Neměli bychom moc narušit přirozený tvar keře. Odstraňujeme suché, polámané a přestárle větve. Ty nám pak zase pěkně obrazí novými výhony a keř vypadá mladší a v dalším roce více kvete. Některé druhy keřů přímo vyžadují každoroční řez, protože kvetou na tzv. jednoleté dřevě.   

IMG_20150401_092123 (2)
IMG_20150401_094653 (2)