Řez ovocných stromů a keřů

Je to velmi důležitý úkon, aby stromy a keře bohatě plodili a byly zdravé. Nejdůležitější pro řez je vhodná doba a vhodný řez pro určitý druh. Nejčastěji se řeže v zimním období a to je únor až březen. Záleží na počasí. Teplota při řezu by neměla klesnout pod -50C a řezat můžeme až do počátku rašení. V tomto období řežeme nejčastěji jádroviny (jabloně a hrušně), ale také angrešty a rybízy. Peckoviny řežeme nejčastěji při rašení nebo po odkvětu a to z důvodu lepšího hojení ran a další termín pro řez peckovin je po sklizni. Větší rány je nejlepší zamazat štěpařským voskem nebo stromovým balzámem.

Máme několik druhů řezů:

  • výchovný řez - provádí se první rok po výsadbě, aby se stromek dobře ujal a pro správné založení korunky
  • udržovací řez – přibližně od čtvrtého roku. Udržuje se jím plodnost a prosvětlenost koruny, aby se udržel dobrý zdravotní stav
  • zmlazovací řez – obnovuje se jím koruna a produkční životnost výsadby